Grand Designs

  • UNStudio

    GRAND DESIGNS

    Design proposal by UNStudio selected for development in Romania

    The IULIUS group recently announced that the design proposal submitted by UNStudio has been selected as the winning design for Palas Residential, their latest project in the historical downtown of the city of I... more

  • GRAND DESIGNS

    Google opens Bay View campus in Silicon Valley

    Google has opened its new Bay View campus in Silicon Valley, the first time the company has developed its own major campus. The Bay View campus was designed by architects Bjarke Ingels Group (BIG) and Heath... more

  • GRAND DESIGNS

    Populous designed ‘Ice Ribbon’ to be unveiled in upcoming Winter Games

    Designed by global sports architecture firm Populous after winning an international design competition, the ‘Ice Ribbon’ or National Speed Skating Oval (NSSO) was created as a symbol of Chinese cultural her... more

  • Shenzhen

    GRAND DESIGNS

    ‘Breathing’ building opens in Shenzhen

    Skidmore, Owings & Merrill (SOM) has completed a 158-metre-tall, 33-storey tower, located on the edge of a public park at the centre of a key business district in one of Shenzhen, that responds to the regio... more

  • Design proposal by UNStudio selected for development in Romania
  • Google opens Bay View campus in Silicon Valley
  • Populous designed ‘Ice Ribbon’ to be unveiled in upcoming Winter Games
  • ‘Breathing’ building opens in Shenzhen

Christchurch arena preliminary design unveiled

First images of the preliminary design of New Zealand’s Canterbury Multi-Use Arena have been unveiled ahead of construction commencing in 2022. The new fully enclosed arena is being delivered for the Christchurch City Council by the Kōtui team, led by BESIX Watpac. The versatile multi-use venue will seat 30,000 fans in sporting stadium mode and 37,800 in concert configuration, all protected from the elements by the fully covered transparent roof. The first high level images of the CMUA preliminary design released today reflect significant development of the original concept design released in 2019. Changes reflect the seismic requirements and to…

Dutch cabin wins prestigious 2021 Architizer A+ Awards Project of the Year Award

The versatile wooden cabin, ANNA Stay, from the Dutch designer Caspar Schols, has taken out the internationally acclaimed 2021 Architizer A+Awards Project of the Year Award. The architectural award follows ANNA Stay's selection as the Jury Winner in the Architecture +Living Small category. With more than 5,000 entries, from more than 100 countries, the Architizer A+Awards is the world’s largest awards program for architecture and building products, with five Project of the Year Awards handed out that champion architecture’s impact on everyday life. ANNA Stay is a dynamic wooden home in the shape of an open platform, enabling adjustments to…

Perth’s Barrack Square, Bell Tower and Jetties get landmark heritage listing

Western Australian Minister for Heritage, the Hon. David Templeman MLA, has announced the finalisation of Perth's iconic Barrack Square and Jetties in the State Register of Heritage Places. As the location of the city's river port since 1905, Barrack Square played a key role in Perth life during the WA’s gold rush when river transport and recreation was booming due to significant population growth. Through many changes and new developments over more than a century, Barrack Square and Jetties remain strongly associated with Perth's river transport to this day as a departure and return point for travel, recreation and commercial…

Building to feature stunning natural biotope in Manhattan

One of the most fascinating challenges of our time is to transform our cities into people-oriented, climate-resilient places that are as carbon-neutral as possible. The COVID-19 pandemic is forcing our cities to address the question of how they need to change in order to become more crisis-proof, sustainable and simultaneously, more pleasant places to live in. Architecture and urban planning play a fundamental role in this objective of actively fostering people's desire for positive change on the basis of appropriate ideas and measures. Wiesbaden-based design studio 3deluxe was commissioned by New York-based organisation #WeThePlanet to come up with a concept…

Project to investigate reusing precast concrete elements in new buildings

Concrete is widely used as a construction material, but it has a substantial environmental impact. When a building is demolished, what happens to all the concrete? Tampere University, Finland, is coordinating a new international project which aims to discover how used concrete elements can be deconstructed without damaging them and reused in new buildings – and to turn the process into a profitable business. The four-year project has received €12.5 million (approximately AUD 19.7 million) of funding under the EU’s Horizon 2020 programme. Concrete has been the world’s most commonly used building material for at least half a century. It accounts…

Winning design for Sara Hildén Art Museum selected

The winning design for the new Sara Hildén Art Museum building in Tampere, Finland has been announced. Organised by the Varma Mutual Pension Insurance Company, the Sara Hildén Foundation and the City of Tampere in cooperation with the Finnish Association of Architects (SAFA), an international architecture competition was held between August and December last year to determine the design for the building. According to the City of Tampere, a total of 472 competition entries were approved for the competition. The number of entries was among the highest ever submitted to an architectural competition in Finland. Last week Lumen Valo by…

A new approach to education design

Located 80 kilometres south of Adelaide on the Fleurieu Peninsula, Victor Harbor High School is the first state high school to comprehensively employ principles of personalised learning into the design of its senior school campus. According to award-winning architectural firm, Hames Sharley, the formality of the traditional classroom is replaced with a more open, socially interactive, wireless technology environment comprising of flexible spaces, student commons, learning streets, courtyards and piazzas. The learning environment is one where students and teachers can socialise, exchange thoughts and ideas and acquire information either sitting at a desk, lounging on a sofa, on the carpet…